Semne de furtuna. Suprafata medie a locuintelor noi construite in Romania a coborat aproape de minimul ultimelor doua decenii.

Suprafata medie construita a locuintelor finalizate anual a coborat anul trecut la 133 de metri patrati per locuinta, aproape de minimul ultimelor doua decenii, dupa cum arata calculele ZF pe baza datelor publicate pe site-ul Institutului National de Statistica.

Trendul descendent a inceput in 2013, de cand suprafetele au devenit tot mai mici. In 2000, anul in care s-a inregistrat cea mai mica valoare a acestui indicator, suprafata medie per locuinta noua a fost de 131 de metri patrati.

Pentru a realiza media, s-a folosit suprafata totala construita, raportata la numarul total de locuinte livrate anual.

„Trendul acesta este determinat de locuintele noi care se construiesc in orasele mari, unde preturile pe metru patrat sunt foarte mari. Ca urmare, dezvoltatorii au apelat la tot felul de artificii si au eliminat multe anexe, nu mai exista camara sau debara, cum existau pe vremuri, si fac locuinte cu suprafete mai mici, pe care sa si le permita mai multi oameni, in special tinerii“, spune analistul Aurelian Dochia.

In Bucuresti, de pilda, pretul mediu pe metru patrat util este de 1.310 euro. In Iasi, locuintele se tranzactioneaza cu 1.000 de euro/mp util, in Brasov pretul este de 1.120 de euro/mp util, Constanta – 1.140 euro/mp util, Timisoara – 1.210 euro/mp util, Cluj-Napoca – 1.570 euro/mp util, potrivit unui studiu realizat de portalul Imobiliare.ro.

„Exista si un aspect care ii cuprinde pe tinerii din generatia Millennials, care vor sa-si simplifice viata si opteaza pentru «tiny houses» (case mai mici – n. red.). La ei exista aceasta schimbare de mentalitate. Pana la urma insa, totul este legat de preturi“, mai spune Aurelian Dochia.

El adauga, de asemenea, si ca locuintele noi sunt destinate in principal tinerilor, iar acestia nu isi pot permite mai mult de o locuinta mica, la un pret mai accesibil, abia apoi gandindu-se sa se mute intr-un apartament mai mare.

In analiza ZF au fost incluse doar datele referitoare la investitiile dezvoltatorilor privati in sectorul rezidential, in conditiile in care, in ultimii ani, locuintele din fonduri publice au avut o pondere nesemnificativa, uneori nula, investitorii privati fiind cei care au sustinut piata. De pilda, in 2018, numarul de locuinte construite din fonduri publice a fost 2.004, fata de 57.709 locuinte dezvoltate cu fonduri private.

Suprafata medie construita a locuintelor finalizate anual din fonduri private se afla in continua scadere din 2013 incoace, desi numarul de locuinte a urmat un trend de crestere in ultimii trei ani, dupa cum arata datele de la Institutul National de Statistica.

Astfel, aproape 58.000 de locuinte au fost finalizate in 2018 in Romania, cu 12% mai mult fata de anul anterior, potrivit datelor publicate pe site-ul Institutului National de Statistica. Este cel mai mare nivel din ultimii zece ani, insa recordul din 2008 – de peste 61.000 de locuinte livrate – ramane inca neatins.

La fel ca in anii anteriori, cea mai mare pondere din totalul livrarilor de anul trecut o are mediul urban. Ca urmare, in orase au fost concentrate 32.906 de locuinte din total, echivalentul a 57%. Restul – 24.803 locuinte – il reprezinta unitatile din mediul rural.

Reducerea suprafetelor medii are loc in contextul in care Romania este lider intre tarile in care cei mai multi tineri traiesc in locuinte supraaglomerate.

Rata de supra­aglomerare este de 65% in Romania in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 15 si 29 de ani. Media Uniunii Europene este de 26,7%, potrivit celor mai recente date Eurostat.

Citeste articolul intreg – www.zf.ro